Du har sikkert hørt at det er lurt å spare. Og vi anbefaler generelt alle å ha et par månedslønninger på en bufferkonto. Tiden vi har vært gjennom nå, har gjort det ekstra synlig hvor viktig det er å spare og ha litt ekstra i bakhånd. Hvis du ikke har spart tidligere, kan dette være en fin anledning til å komme i gang. Hvis du har muligheten, og du ønsker en bedre avkastning på sparepengene dine enn på sparekonto, kan fondssparing være noe for deg. Historien viser nemlig at langsiktig sparing i aksjefond kan være mer gunstig enn å ha pengene på sparekonto, selv når markedet opplever et kraftig fall og en krise. Det er derfor vi generelt anbefaler kundene våre å opprette en spareavtale og holde seg til denne. 

Det er ikke mulig å tjuvstarte

Det beste tidspunktet for å starte fondssparing er alltid nå, sier Eikas Investeringsdirektør Stig Erik Brekke. Generelt sier vi at det stort sett er lite å tjene på å være taktisk. Du trenger i utgangspunktet ikke følge aksjekursene tett for å finne riktig tidspunkt for første innskudd. Som fondssparer er det nemlig vanskelig å finne det beste tidspunktet for å kjøpe aksjefond. 
 
 

Bildet viser hvordan sparepengene dine har steget i verdi på en sparekonto og i aksjefond. Selv om markedet svinger, viser historien at man kan forvente en høyere avkastning i aksjefond enn på en sparekonto.

Likevel, som med alt annet, ingen regler uten unntak:

- Det er lurt å handle når noe er billig, det samme gjelder også for aksjefond.  

Akkurat nå får du mer for pengene om du setter dem i aksjefond. Investerer du 1 000 kroner i et aksjefond i dag, får du flere fondsandeler enn om du hadde gjort det samme før Koronakrisen, forklarer Stig Erik Brekke.

Du kan altså få en liten kickstart på sparingen din ved å starte fondssparing nå, men husk:

  • Aksjemarkedet kan falle ytterligere. I så fall bør du ha lang tidshorisont der du aksepterer at det svinger, og huske at historien viser at markedet vil ta seg inn.
  • Gjør deg kjent med fondssparing gjennom en fornuftig månedlig spareavtale og eventuelt et engangsinnskudd du er komfortabel med. 

Ingen forkunnskaper nødvendig: Smartspar-appen gjør det enkelt å komme i gang

Fondssparing = Langsiktig sparing

Om du lurer på om dette er et godt tidspunkt for å starte fondssparing, er altså vårt råd klart: Ja. Ta gjerne en prat med rådgiveren din i lokalbanken din. De er kompetente og motiverte til å hjelpe deg i gang, og støtter deg underveis. 

To ting som er viktig å huske på når du skal spare i fond:

  • Tenke langsiktig sparing.
  • Tåle svingninger i markedet

Om målet er å spare penger til neste års sydentur, kan du like gjerne sette pengene på en vanlig bankkonto. Ved å tåle svingninger i markedet, kan pengene dine synke i verdi over en periode, men historien viser likevel at sparepengene dine kan øke på lengre sikt. Fondssparing er altså for deg som ønsker å sitte igjen med mer om fem, ti eller tretti år.

 

Hvordan spare i fond med Smartspar-appen

Om verden ikke var digital fra før, har den i hvert fall blitt det med Korona. Selvsagt kan du komme i gang med fondssparing kun ved hjelp av mobilen. Smartspar-appen gir deg oversikt, hjelp til å velge fond og gjør det enkelt å foreta ditt første innskudd – uansett hvilke forkunnskaper du har eller hvilken bank du er kunde i.

 

Les mer om Smartspar

Smartspar gjør sparingen smart
Last ned Smartspar til Android
Last ned Smartspar til iPhone

Psst! Smartspar har også en unik gavefunksjon hvor du kan gi eller få aksjefond i gave. Se hvor enkelt det er å samle dåps-, bursdags- og konfirmasjonsgaver i et sparefond som vokser med barnet ditt.
Gave i Smartspar

 

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.