Hopp til innholdet
Smilende par koser seg i et bakeri, en stemningsfull scene med varme smil og appetittvekkende bakverk
Se hvordan du kan få bedre økonomisk frihet i hverdagen.
Konto

5 tips for økonomisk frihet med flere kontoer

Visste du at flere kontoer kan gi deg bedre økonomisk kontroll? Lær hvordan du enkelt kan organisere finansene dine for større frihet og mindre stress. Oppdag våre fem beste tips for å bruke kontoer effektivt og sikre god oversikt over utgiftene dine. 

Å ha oversikt over pengebruken kan gjøre hverdagen både enklere og mindre stressende. Enten du ikke har planlagt økonomien din før, eller står i en situasjon som krever en ny gjennomgang av pengene dine, kan kunnskap om hvordan du styrer pengene dine smartere, gjøre en stor forskjell. Se våre tips som kan gi deg mer økonomisk frihet.

Kortversjonen

  1. Sett opp et budsjett, spør oss hvis du trenger hjelp
  2. Organiser med flere kontoer
  3. Start sparing med små beløp, 100 kr er nok
  4. Automatiser betalinger med AvtaleGiro
  5. Juster jevnlig, gjerne månedlig

Hvordan lager jeg et budsjett?

Å sette opp et budsjett er enklere enn du tror. Logg inn i nettbanken og sjekk hva du bruker penger på. Sorter utgiftene dine i grupper som ‘husleie’, ‘mat’, og ‘fritid’. For å se hva vanlige utgifter kan være, sjekk ut SIFOs referansebudsjett. Det gir deg en pekepinn på hva du kanskje burde bruke penger på.

Hvorfor skal jeg ha flere bankkontoer?

Ved å ha en konto for hver type utgift (som en for regninger, en for matkjøp, og en for moro), blir det lettere å holde styr på pengene dine. Du vet alltid hvor mye du har å bruke og det hjelper deg å ikke bruke for mye.

Hvordan starter jeg med å spare penger?

Å spare penger er smart, selv om du starter med små beløp. Opprett en sparekonto og sett opp et automatisk trekk hver gang du får lønn. Det kan være lite som 100 kr hver måned. Over tid vil dette vokse og gi deg en fin buffer. Visste du at det er lurt å ha nok på bufferkontoen til å dekke utgifter for 3-6 måneder, så du slipper stress med uventede regninger?

Hvorfor er det lurt med automatiske betalinger?

Når du setter opp automatiske betalinger for ting som husleie eller mobilabonnement, slipper du å bekymre deg for å glemme en betaling. Det gjør livet litt enklere og du unngår unødvendige gebyrer for forsinkede betalinger.

Hva gjør jeg hvis jeg tjener penger på en ujevn måte?

Hvis du jobber som frilanser eller har en deltidsjobb hvor inntekten varierer, er det viktig å være ekstra nøye med budsjettet ditt. Prøv å justere hvor mye du setter til side i de gode månedene, så du har litt ekstra når inntekten er lavere. Og prøv å unngå å ta penger fra sparekontoen din, slik at du alltid har en buffer.

Gjør det til en vane å sjekke pengebruken din en gang i måneden, og juster budsjettet ditt minst én gang i året for å passe bedre med dine nåværende behov.

"Ved å være oppmerksom og tilpasse hvordan du bruker pengene dine, kan du sikre at du alltid har nok til det du trenger og ønsker". Sertifisert bankrådgiver.

Om du trenger noen tips eller litt hjelp underveis, husk at våre rådgivere alltid er klare til å hjelpe deg å finne de beste løsningene for din situasjon.

Visste du at?

...det er lurt å ha nok på bufferkontoen til å dekke utgifter for 3-6 måneder, så du slipper stress med uventede regninger?

Visste du at?

SIFOs referansebudsjett hjelper familier å beregne kostnadene for et rimelig forbruksnivå, inkludert mat, klær og mer.